Як вибрати правильне освітлення для ванної кімнати

- Advertisement -

Світло в приміщенні з певним функціональним призначенням дуже важливе, особливо коли йдеться про ванну кімнату.

Тут ми проводимо різні гігієнічні процедури: вмиваємось, займаємося пранням, а отже, освітлення має бути, в першу чергу, функціональним та комфортним, безпечним та естетичним. Крім того, всі ми сприймаємо ванну кімнату місцем для релаксації, де після напруженого дня можна зняти втому та роздратування. І в цьому відношенні світло відіграє важливу роль.

Прикро, але найчастіше середньостатистичні ванні кімнати невеликих розмірів. У таких крихітних приміщеннях просто нікуди поставити стиральну машинку, а правильним освітленням і занепокоєні зовсім небагато. Як правило, світлом у маленьких ванних є скромна люстра-плафон, десь над дверима. Однак, у цій статті ми все ж таки не прив’язуватимемося до будь-яких розмірів приміщення, а розповімо вам про основні нюанси освітлення ванної кімнати.

Функціональність

Слід розставити пріоритети — які джерела є обов’язковими, а які є вторинними. В ідеалі, кількості світла має бути чимало і небагато, і бажано, щоб воно було наближено за спектром до сонячного (денного), тому що ми хочемо бачити собі (колір шкіри, макіяж) максимально природно.

Висвітлення у ванній слід зробити комбінованим, оскільки дане приміщення використовується нами для різних потреб. А отже, за потреби світло можна додати або вимкнути непотрібне. Наприклад, якщо ви наносите макияж, або голиться перед важливою діловою зустріччю – вам потрібний гарний світ поблизу зеркала. Ви можете вибрати точкове світло, бра або спрямовані світильники.

Але в тому випадку, коли потрібно зайти у ванну, щоб взяти косметику, завантажити білизну в стиральну машину або прийняти душ, достатньо світильника для потолів, що освітлює всю кімнату. Якщо говорити про верхнє світло, що заливає, то їм можуть бути різноспрямовані закриті галогенні лампи, або один або два світильники з широким кутом розсіювання. Важливим є і регулятор потужності, який дозволить використовувати світло з комфортом.

Безпека

Надзвичайно важливо при розробці схеми освітлення думати про його безпеку. Всі джерела світла у ванній кімнаті обов’язково повинні розташовуватися так, щоб унеможливити контакт з водою, яка є природним провідником. А також світильники повинні бути герметичними і без пошкоджень.

Заборонено розміщувати бра безпосередньо над ванною, оскільки при контакті розжареного скла з водою лампочка може навіть вибухнути.
Не можна допускати наявність відкритої проводки, що веде до світильника. При власноручному проведенні проводки та світла у ванній потрібно використовувати лише прихований тип проводки кабелів.
Зовсім не бажано використовувати у ванній кімнаті подовжувачі та трійники, а якщо в ній є розетки, то особливо важливо, щоб вони розташовувалися якнайдалі від раковини, ванни або душової кабіни, і були вологозахищеними.
Вся електрична мережа ванної кімнати обов’язково повинна мати заземлення.

Естетика

Кількість, як і форма світильників, може бути різною і залежати від розмірів кімнати, її обробки та планування, стелі. Це можуть бути люстри, бра, торшери та прожектори. Модну нині імітацію зоряного неба можна виконати на підвісній стелі за допомогою вбудованих світлодіодів.

Якщо ви любите приймати розслаблюючі ванни, незайвим буде продумати і розташування приглушеного інтимного світла у вигляді одного слабкого джерела, встановленого нижче рівня ванної, щоб уникнути попадання світла в очі.

Робоче освітлення

Робітникам називають освітлення безпосередньо біля раковини, оскільки саме тут ми проводимо найбільше часу, доглядаючи зовнішній вигляд. Елементами робочого освітлення є бра, невеликі торшери, спрямовані світильники та підсвічування.

Дзеркало у ванній краще вибрати з підсвічуванням, оскільки одного верхнього світла може бути недостатньо.

Зверніть увагу на варіанти освітлення за прикладом театральних гримерок, в яких підсвічують дзеркала з двох сторін, що забезпечує необхідну яскравість і відсутність тіней на обличчі.

 

- Advertisement -
- Advertisement -