Його величність чорний колір в інтер’єрі

- Advertisement -

Чорний колір таїть у собі загадку, тому він настільки привабливий для людей різного віку.

Колір постійно використовують в одязі, зводячи темний Total look у ранг вічно актуальної класики, проте, в інтер’єрах середньостатистичних квартир люди не наважуються використовувати чорний, віддаючи перевагу світлішим нейтральним тонам. Найчастіше, відбувається це через незнання і невміння правильно впровадити чорний колір у ті чи інші приміщення, звідси і стереотип, який свидетельствует, що вугільний відтінок не слід використовувати в інтер’єрі зовсім.

Ми представимо вам кілька вірних та помилкових рішень, які можна взяти на замітку, якщо ви все-таки вирішите використати чорний колір при оформленні інтер’єрів у своєму будинку.

Помилки під час використання чорного кольору

  • Великі об’єкти або поверхні чорного кольору в невеликій кімнаті, що погано освітлюється.
  • Чорні стіни у поєднанні з темними важкими портьєрами.
  • Монохромна кольорова гама, що складається з відтінків сіро-коричневої гами та чорного кольору.
  • Активні поєднання чорного та червоного кольорів, застосовані у великій кількості в межах одного приміщення.
  • Вдали рішення з чорним кольором
  • Елементи чорного кольору, як доповнення до світлої та теплої обстановки.
  • Чорний колір як орнамента та візерунки на шпалерах, текстилі, керамічній плитці.
    Поєднання чорного кольору та будь-яких порід деревини.
  • Чорні поверхні, як тло для золотистих чи мідних акцентів.
  • Стильні поєднання чорного кольору з живими природними відтінками: трав’яним, жовтим, блакитним та теракотовим, білим та різними відтінками розового кольору.
  • Велика кількість денного та штучного світла в приміщенні з чорними поверхнями та елементами обстановки.

Тепер ми детальніше розглянемо, як правильно використовувати чорний колір в інтер’єрі.

Нижче рівня очей

Навіть у досить просторому приміщенні з високими стелями буде не зовсім правильно використовувати чорний колір у верхній частині кімнати. Вплив темного тону негативно позначиться на обстановці, якщо крім нього в кімнаті використані інші насичені кольори, наприклад: бордовий, коричневий, болотяний або чорнильний.

Предмети чорного кольору, а також великі поверхні, краще розташовувати в нижній частині кімнати, в ідеалі, не вище за рівень 1/3 від загальної висоти

Якщо планується використання чорного в інших площинах, важливо, щоб обстановка була насичена світлом та теплом.

Чергуючи зі світлими та теплими відтінками

Говорячи про світлі відтінки, в першу чергу, варто зазначити, що це не обов’язково має бути гамма білого кольору, адже білий білому – різниця. Так, холодний білий колір у поєднанні з чорним створить атмосферу відчуженості та скутості, тоді як теплий молочний або кремовий відтінок сформує більш сприятливе враження.

Добре, якщо чорний колір в інтер’єрі буде використаний в оточенні бежево-сірої або пісочно-жовтої гами з відтінками кориці, світлого або червоно-оранжевого дерева. Таке сусідство творить дива та інтер’єр із чорними фрагментами перетворюється на осередок затишку та комфорту.

Застосувати як тонкі акценти

З рівним успіхом можна розставити чорні акценти у вигляді декоративних аксесуарів, таких як: вази, фоторамки або свічники; або ж діяти активніше і розосередити колір поступово по всьому периметру. Наприклад, повісити на стіні велике дзеркало в тонкій чорній рамі, в центрі кімнати постелити невеликий килим із чорним графічним орнаментом і розкласти на м’яких меблях декоративні подушки з чорною окантовкою. Такий прийом зробить обстановку цікавішою та різноманітнішою, а іноді він здатний врівноважити простір, у якому поєднані різні фактури та контрастні поєднання.

Наголосити на формі

Чорний колір в інтер’єрі особливо добрий, коли необхідно виділити конкретний об’єкт, фактурну поверхню або химерний силует (форму) предмета. Можливо, це різьблена дерев’яна комод біля стіни, фігурний фронтон над дверним прорізом або гарна форма великого вікна, незвичайні табурети, каркас світильника та інше. Насичений вугільний колір відразу приверне увагу до виділеної речі і допоможе їй не загубитися на загальному тлі.

Освітлити

Якщо в кімнаті, яку ви декоруєте, передбачено лише одне вікно стандартного розміру, краще не ризикувати, забарвлюючи стіни, підлогу чи меблі у темний колір. Його в пору використовувати в тому випадку, коли в приміщенні два-три вікна і більше, світло з яких зведе нанівець всю похмурість і тяжкість від темного тону.

Але навіть якщо приміщення отримує достатню кількість денного світла, у темний час доби важливо висвітлити кімнату не менш якісно. Отже, монтаж різнопланових джерел освітлення тут обов’язковий, при цьому слід вибирати лампи з жовтуватим теплим світлом.

- Advertisement -
- Advertisement -