10 помилок в оформленні робочого місця

- Advertisement -

Сучасний темп життя іноді складно дається навіть найпрогресивнішим і найвитривалішим з нас, тому кабінети та міні-офіси біля стін рідної оселі стають частим явищем.

Робоче місце, обладнане у квартирі чи будинку, дає можливість організувати прийнятний графік та не витрачати годину на дорогу під девізом «будинок-робота-будинок».

Про те, як створити найкращі умови для діяльності фрілансерів у домашніх умовах чи організувати кабінет у центрі міста, розповімо далі, вказуючи на поширені помилки в оформленні робочої зони.

Помилки та шляхи їх усунення

Невірна посадка

Перш за все, обладнуючи кабінет або робоче місце вдома, не слід розміщувати стіл таким чином, щоб вікно залишалося за спиною людини, що сидить, тим більше якщо воно в кімнаті одне. Періодично вам буде необхідно подивитись на вигляд за склом, щоб зняти напруження з очей і просто трохи відволіктися.

Правильно:

Повноцінний листовий стіл краще встановити перпендикулярно до вікна: так вам буде забезпечений вільний огляд краєвиду за вікном, а також, спостереження за входом до кімнати, щоб почуватися комфортно.

Посилена яскравість

Часто під домашній офіс виділяють область біля вікна в кухні, вітальні або спальні, розміщуючи стіл впритул до підвіконня. Ми не маємо нічого проти такого рішення, але якщо ви працюєте з комп’ютером, не варто розташовувати його монітор паралельно вікну. Так, інтенсивне денне світло та яскравість включеного екрану неминуче приведуть до почуття тяжкості та напруги в очному яблуку.

Правильно:

Якщо немає можливості виділити іншу, менш освітлену зону столу з монітором, просто розгорніть останній перпендикулярно до вікна. Ця нехитра дія суттєво знизить навантаження для очей, до того ж можна на час роботи з комп’ютером у денний час прикривати штори або ролети.

Білий інтер’єр

Білий колір у великій кількості в оформленні кабінету небажано використовувати, тому що він створить той самий ефект, як у випадку з монітором навпроти вікна. Інтенсивне світло, що оточує вас протягом усього робочого дня, втомлює, крім того, білий має здатність рефлекторно відбивати інші кольори та сонячне світло. Тобто, якщо, наприклад, за вікном світить сонце, то в білому кабінеті буде дуже важко працювати, а коли на вулиці ллє дощ, простір здасться холодним і похмурим.

Правильно:

Використовуйте білий колір за умови, що кабінет виконаний у теплій природній палітрі: деревному, трав’яному, чорному та коричневому, теракотовому та пісочному кольорах. Так, білі акценти не нашкодять, а лише створять більш урочисту та легку атмосферу.

Візуальна порожнеча

Нудні стіни, тьмяна гама кольорів, прості геометричні форми – це бич більшості міських офісних приміщень. У подібних умовах досить важко працювати продуктивно, не впадаючи в апатію та зневіру.

Правильно:

Віддалена робота сьогодні дає можливість більш гнучко планувати свій графік і вносити корективи до усталеного образу середньостатистичного кабінету. У домашніх умовах є можливість адаптувати робоче місце під особисті потреби та звички, тому не варто ігнорувати подібний привілей. Наприклад, можна прикрасити стіни картинами із зображенням пейзажів у натуральній гамі відтінків (такі допоможуть очам відпочити у перерві), чорно-білі фотографії (вони не відволікають від роботи та виграшно доповнюють інтер’єр). Також рекомендуємо використовувати в оформленні світильники та декор незвичайної форми та фактури, приємної на дотик.

Не ергономічне крісло

Погана посидючість може розвинутися з цілком прозової причини, наприклад, через жорстке, глибоке, занадто низького або високого сидіння.

Заради вашого особистого комфорту не рекомендується використовувати барні стільці, табурети без спинок, глибокі та широкі крісла у робочій зоні.

Правильно:

Правильні меблі для сидіння за робочим столом – це стілець зі спинкою, трохи відхиленою назад. Ступні людини, що сидить, повинні вільно торкатися підлоги, ноги – бути зігнутими під кутом в 90 градусів, а спина притулена до спинки.

Врахуйте, цього може не сказати вам продавець меблевого магазину, але існують різні види стільців: в одних буде комфортно чоловікам, інші підійдуть для жінок, через відмінності розташування центрів тяжіння

Відсутність локального освітлення

Робоче місце або стіл в окремому кабінеті не можуть обійтися без додаткового освітлення, адже досить часто доводиться працювати у вечірній час. Так, світла від монітора буде явно мало для того, щоб розглянути символи на клавіатурі, або записати потрібну інформацію в блокнот.

Правильно:

Приступити до робочих обов’язків у сутінковий час або піддатися творчому пориву на світанку трохи легше, якщо домашній офіс укомплектований настільним світильником або лампою архітектора.

Відсутність секцій для зберігання

Складно підтримувати порядок на робочому місці, якщо стіл прихований під стосом паперів, а під ногами розкидані коробки з папками, канцелярією та іншим приладдям. Істотним мінусом в оформленні робочого місця є нестача місць для розміщення найнеобхідніших у роботі речей.

Правильно:

Якщо не хочете захаращувати простір шафами, тумбами та іншими вантажними меблями, можна прикріпити кілька полиць уздовж стіни над столом, з боків від нього, і навіть під стільницею. Це допоможе організувати робочу зону і просто зробити її акуратнішою.

Старі меблі

Коли виникає необхідність в облаштуванні домашнього робочого місця багато хто робить одну і ту ж помилку, використовуючи меблі, які були у вжитку і позичені у сусідів, куплені на блошиному ринку або привезені з міського офісу. Добре, якщо це вінтажні предмети, в прекрасному стані, виготовлені з міцних матеріалів. Гірше, коли кабінет формують із хистких столу та стільця, зламаних ящиків та шаф-пеналів без ручок, сподіваючись скоро замінити старі предмети новими. Як правило, це «швидко» довго не настає, а ви страждаєте від своєї недалекоглядності.

Правильно:

До вибору меблів для домашнього офісу потрібно підходити уважно і навіть якщо вони не нові, то обов’язково має пройти перевірку на міцність і якість, щоб потім ви не шкодували про витрачені кошти та час, проведений у пошуку предметів.

Надлишок фарб

Гарні життєрадісні кольори заряджають енергією і надихають працювати більш старанно і все ж таки, кабінет не потрібно перенасичувати яскравими фарбами. Деякі з них дуже активні (жовтий, червоний, фуксія) і заважають зосередитись на основних завданнях.

Правильно:

Якщо застосувати яскраві поєднання правильно вони не лише не зашкодять, а й допоможуть відновити сили у робочій перерві. Так, не слід розташовувати яскраві кольорові плями на робочому столі та стіні перед ним: буде складно сфокусувати увагу на чомусь ще. Краще, якщо колір знайде застосування в оббивці стільця, на якому ви сидите на килимку під ногами, стіні за спиною.

Холодна підлога

Перебуваючи в сидячому положенні, тривалий час ми втрачаємо гнучкість, швидко замерзаємо і втомлюємося. Ці неприємні відчуття можуть посилюватися, якщо під ногами плиткове покриття або інший холодний на дотик матеріал підлоги.

Правильно:

Можливо замінити покриття або використовувати систему теплої підлоги ви не готові, але постелити м’який і теплий килимок, хутряну підстилку або циновку, все-таки буде не зайвим.

 

- Advertisement -
- Advertisement -