Як оформити домашню бібліотеку

- Advertisement -

Жоден сучасний пристрій для прочитання інформації не зможе зрівнятися з традиційною книгою, адже друкована література, як і раніше, залишається дуже важливою і потрібною нам з багатьох причин.

Багато хто з нс так само прагне до накопичення знань, почерпнутих з видань класичної та сучасної прози, поезії, енциклопедій та словників, щоб зберегти і передати їх майбутнім поколінням.

Збираючись оформити місце для розміщення великої кількості книг у власному будинку чи квартирі, краще враховувати такі зауваження:

  • настійно не рекомендуємо влаштовувати бібліотеку в приміщенні кухні , оскільки, специфіка її така, що дрібні крапельки різних випарів будуть вдень і вночі осідати на корінцях та обкладинках книг, зіпсовану якість яких повернути не можна;
  • відмовтеся від ідеї розміщення багатої колекції літератури у темних непровітрюваних приміщеннях (коморах, коморах, підвалах), адже грибок плісняви ​​та гризуні не шкодуватимуть дорогі видання.
  • Згадайте, як організовані публічні бібліотеки і постарайтеся дотримуватися тих самих правил: кожній книжці визначено місце та порядковий номер (літера алфавіту), або, наприклад, можна розбити всю літературу за жанрами, віковими категоріями та областями різних професій.

Приділіть годину вивченню цієї статті, якщо рішуче налаштовані організувати бібліотеку у своєму оселі, виконуючи завдання з усією відповідальністю відданого читача.

Зверніться до класики

Звичайно, домашня бібліотека, у класичному розумінні, має на увазі організацію у просторому поміщенні, де, крім неї, зручно розташовуються й інші об’єкти, що підкреслюють призначення кімнати та статус господарів будинку.

Так, для того щоб створити атмосферу повного занурення в особливий світ літературних пригод, необхідно встановити високі масивні шафи (вони можуть бути відкритого типу або засклені), що тісно примикають один до одного, із простими фільйончастими фасадами.

Крім цього, слід придбати зручний диван, софу або пару ергономічних крісел та робочий стіл. Подумайте про правильне освітлення: воно повинно бути представлене верхнім світлом, що заливає, підлоговим торшером, робочою і декоративними лампами.

Встановіть острівні системи зберігання

Такі стаціонарні чи мобільні конструкції ви зможете використовувати у кожній кімнаті, розміщуючи літературу в них, виходячи із призначення приміщення. Наприклад, невеликий підлоговий стелаж у вітальні може містити різні довідники, енциклопедії і словники, путівники; у спальні – історичні та пригодницькі романи, томи поезії та прози; на кухні – рецептурні довідники, збірки з приготування страв народів світу тощо.

Віддайте бібліотеці одну зі стін

Не варто захаращувати приміщення, навіть якщо в ньому достатньо місця для оформлення кількох функціональних зон. Буде краще, коли домашня бібліотека, у вигляді великого стелажу або частих полиць, просто займе всю поверхню однієї зі стін вітальні або кабінету від стелі до підлоги.

Весь запас накопиченої роками літератури легко та дуже естетично розміститься у цій галузі кімнати.

Використовуйте суміщені конструкції

Принципом об’єднання відкритих і закритих секцій шаф потрібно скористатися, коли у економії простору виступає передній план. У невеликій одно- або двокімнатній квартирі немає сенсу розміщувати додаткову шафу або стелаж тільки для книг, а ось якщо поєднати два види меблів воєдино, можна досягти великої функціональності.

- Advertisement -
- Advertisement -